Aston Rowant, Oxfordshire, OX49 5SP
+44 (0) 1844 350 101
architects@jbks.co.uk

The transformation and restoration of a seriously tired church in Slough

St Paul's Church Slough

The transformation and restoration of a seriously tired church in Slough

St Pauls’ church, Slough is a very large Victorian style 20th century church built in the residential suburbs of the town. It is enormously high and was so hard to heat that in the 1960s a flat roofed interior structure was built to provide a smaller, easier to heat hall, entirely within the west end of the church.

The result was a sad compromise of a High-Church raised chauced end, an out-of-proportion piece of nave, and the dowdy flat west end hall, with its plastic fold back doors.  Inevitably the roof of the hall room had accumulated old chairs and cardboard boxes.

The whole place had lost its former grandeur in a big way. Dusty utilitarian lights, ice cold droughts, a rickety screen balanced on disused choir stalls, all gave the impression of the congregation camping in a huge barn far too big for its needs.

Through the sale of some land for housing and fundraising, the church had carefully raised £1 million to re-convert the church back into a place fitting as an offering to the glory of God and much more suitable for the requirements of the congregation.

St Paul's Church Slough

The good thing is that the congregation is very much alive and represents the wide diversity of Slough itself. Christian, Asian, and Caribbean people, English people, and all others in between, all adding to the spice to this colourful community.

After more than a decade of working the team consisting of tireless vicar Mike Cotterell and Church Warden Chris Broadbent, and JBKS Architects finally saw the work complete in March 2020 when the new church was opened. It is stunning, and a modern interpretation of the original. All the former beauty is magnified by amazing lighting and colour, but it has been augmented by some remarkably successful features.

The chancel has been blanked off by a magnificent full height glazed screen with a huge wooden cross holding it up. Far from being a partition, it is a sparkly glam structure in which are reflected the stained-glass windows which appear like exciting holograms suspended in space.

The white stone colours have been uplit allowing them to contrast and accentuate the warm brickwork.

The lovely arts and crafts wall decoration has been restored and in places repainted. It adds such a quality of delicate tactile decoration.

There are additional frameless glass screens to form a chapel at the west end. Again, they sparkle.

The main feature is that the whole focus of the worship is now sideways in the nave, which is wide enough, and accommodates a gracious curved dais.  Everyone is gathered around, in one space.

The chancel is not lost. It is gloriously still at its axial east, and still features the old high altar and the richly painted reredos. However, the chancel is now the place of fellowship and gathering for a coffee and a chat after the service. Perhaps it is fitting that this part of the church, once reserved for choir and clergy, has now been given over to the warmth of personal relationships. After all Jesus said, “Love one another – by this will all men know that you are my disciples”. (John 15:12).

May the restored beautiful church at St Pauls Slough equip the congregation to love one another in the sumptuous new space and thereby make disciples.

Jeremy Bell. JBKS Architects.




site built by niki peach design